2017 NE YILIYDI?
SİZ SEÇİN!..
ÇELİŞKİLER YILI
Küresel aktörler, demokrasi, özgürlük, insan hakları gibi kavramlar üzerinden dünyaya direktif vermeye kalksa da, eleştirdiği politikaları kendisi uyguluyor. ABD’nin vize uygulamaları, Fransa’da OHAL, İngiltere’de güvenlik, Almanya’da göçmen yasaları bunun en açık örneği.
Kamu kurumları ve bağımsız STK’lar tarafından yapılan tüm araştırmalar, ABD ve Avrupa’da Müslümanların maruz kaldığı ayrımcılık ve şiddetin arttığını gösteriyor. Batı, temsilcisi olduğu iddiasındaki değerlerle çelişiyor.
Dünya gündemi Suriye, Irak ve Filistin ile meşgulken, Arakan, Patani ve Moro’da yapılan katliam ve soykırımlar İslam dünyasının dahi dikkatini çekmedi. İslam dünyası temel hassasiyetleri ile çelişiyor.
ABD önümüzdeki on yılda nükleere 400 milyar dolar harcayacak. Dünyadaki nükleer silahların %93’ü, yani 7/24 alarm halindeki 10 bin kadar nükleer silah ABD ve Rusya’ya ait. Buna rağmen en büyük nükleer tehdit olarak İran, Pakistan ve Kuzey Kore öne çıkartılıyor.
Kapitalist sistem sürdürülmesi olanaksız bir finansal balon olarak şişmeye devam ediyor ve her geçen gün patlamaya daha da yaklaşıyor. Dünyanın en büyük ekonomileri olarak bilinen ABD, Çin ve Japonya hükümetlerinin toplam borcu 63 trilyon dolara denk geliyor.
HASTALIKLAR YILI
Her geçen yıl daha tehlikeli bir boyut alan İslamofobi ya da daha doğru bir tabirle İslam düşmanlığı Batı için artık toplumsal bir hastalığa dönüştü.
Dünya çapında hastalıklarla mücadelede ilk yapılması gereken, sağlık alanını tekelinde bulunduran küresel ilaç şirketleri ve onların kontrolündeki kurum-kuruluşlara karşı mücadele etmek gibi gözüküyor.
Küresel kültür endüstrisinin sinema, televizyon vb. mecraları kullanarak oluşturdukları popüler kültürün tüm insanlığı bir kimlik bunalımına sürüklüyor.
Küresel sistemin insanlığı felakete sürükleyen uygulamaları neticesinde bugün dünyada 1 milyardan fazla sigara tiryakisi, 600 milyon obez, yüzmilyonlarca madde bağımlısı ve alkolik var. İnsanlık topyekun maddî ve manevî hastalıklarla boğuşuyor.
Milyarlarca genç şiddet ve müstehcen içerikli dijital oyunlarla teknoloji bağımlısına dönüştü. Yalnızca Türkiye’de bir günde dijital oyunlara ayrılan süre 52 milyon saat.
İKİYÜZLÜLÜKLER YILI
ABD, stratejik ortak olarak kabul ettiği Türkiye’ye karşı Suriye’nin kuzeyinde terör örgütlerine 4 bin tır ağır silah gönderdi.
NATO, Türk subayların da katılacağı askeri tatbikatta, NATO üyesi Türkiye’nin kurucu cumhurbaşkanı M. Kemal Atatürk ve mevcut cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ı düşman hedef olarak gösterdi.
Çevre sorunlarının çözümü için uluslararası sözleşmeler imzalanıyor, fakat hiçbir Batılı devlet bu sözleşmelerin gerekliliklerini yerine getirmiyor.
ÇİFTESTANDART YILI
Türkiye dünyayı en az kirleten ülkelerden biri olmasına rağmen, dünyayı en çok kirleten ABD, Rusya, Çin, Almanya gibi devletlerle aynı kategoride değerlendirilmek isteniyor.
Türkiye’nin güvenlik tedbirleri kapsamındaki taleplerini yerine getirmeyen sosyal medya ağları, Avrupa devletlerinin taleplerini anında uyguluyor. Almanya’daki seçim öncesinde çoğunluğu Türk kökenli 10 bin kadar Facebook hesabı kapatıldı.
Küresel ilaç endüstrisi, patent sözleşmeleri sayesinde yeni ilaçların geliştirilmesini tekeline alıyor ve Türkiye gibi ülkelerde millî ilaç sanayilerinin gelişmesini, yeni ilaçların daha ucuza mal edilmesini engelliyor.
Dünyada 444 nükleer reaktör var, 64 santralin yapımıysa sürüyor. Bunların 99’u ABD, 58’i Fransa’da. Fransa enerjisinin %77’sini, Güney Kore %30’unu nükleerden sağlıyor. Fakat Türkiye’de yapımı süren tek nükleer santral dünyanın en büyük çevre sorunu gibi yansıtılıyor.
Çevre kirliliği her yıl 10 milyon can alıyor. Ölenlerin tamamına yakını düşük ve orta gelirli ülkeler. Ancak oluşturulan suni algılarla sorumluluk sorunun müsebbibi olan Batılı devlet ve küresel şirketlere değil, mağdurlara yükleniyor.
UHİM, 2018
İstanbul